پوست، قابل دیدنترین اندامتان و احتمالاً یکی از مستعدترین آنها از جهت آسیب و تغییر است. علیرغم این واقعیت که بیماریهای پوستی معمولاً جدی نیستند؛ اما علائمی که ایجاد میکنند دردسرساز و ناراحتکنندهاند. آیا میدانید چگونه میتوانید از ابتلا به بیماریهای پوستی پیشگیری کنید. هیچ اندام دیگری در بدن انسان به اندازهی پوست دستخوش تغییرات نمیشود. زیرا پوست در معرض عوامل متعدد داخلی و خارجی است.
عملکرد پوست در بدن چیست؟
پوست، بزرگترین اندامی است که بدن را میپوشاند و از آن محافظت میکند؛ بنابراین برخی از اصلیترین عملکردهای آن شامل موارد زیر میشود:. مایعات درون بدن را حفظ میکند و جلوی دهیدراته شدن بدن را میگیرد. از شما در برابر باکتریها و ویروسهایی که میتوانند عفونت ایجاد کنند محافظت میکند. به شما کمک میکند دنیای بیرون را درک و حس کنید، مثلاً آیا هوا گرم است یا سرد، مرطوب است یا خشک. دمای بدن را تنظیم میکند. بعد از اینکه در معرض نور خورشید قرار میگیرید، ویتامین D میسازد
نکاتی برای جلوگیری از بیماریهای پوستی
بیشتر اوقات، پیشگیری بهترین راه کنترل مشکلات پوستی است. گاهی درد یا ناراحتی، اولین علائم شروع یک عارضهی پوستیاند که به شما میگویند دچار یک مشکل پوستی شدهاید، حتی اگر قابل مشاهده نباشد.
بثورات پوستی
بثورات پوستی، قرمز و دردناک و خارش دارند. برخی از بثورات پوستی نیز میتوانند سبب تاول یا ضایعات پوستی شوند. ضمناً، بثورات پوستی علامت بسیاری از عوارض گوناگون بالینیاند. عدهای ممکن است بثورات پوستی را تجربه کنند که شبیه آکنه یا سرخک است.
راههای گوناگونی برای کنترل بثورات پوستی بر اساس شدت آن وجود دارد:. عوامل زیادی میتوانند سبب بثورات پوستی شوند، بنابراین اول باید ببینید دچار چه نوع بثورات پوستی شدهاید تا بتوانید به دنبال درمانش بروید. اگر بثورات شدید هستند، بهتر نمیشوند یا دچار علائم دیگری نیز هستید باید به پزشک مراجعه کنید.. درمانها شامل مرطوب کنندهها، لوسیونها و کرمهای کورتیزون میشوند که التهاب را تسکین میدهند و آنتیهیستامینها که تسکیندهندهی خارش هستند.
آلرژی به خورشید
عبارت «آلرژی به خورشید» شامل بیماریهای گوناگونی میشود، مثلاً جوش خورشیدی چند شکلی یا polymorphous light eruption، کهیر خورشیدی یا solar urticaria، خارش خورشیدی یا actinic prurigo و یا پورفیری. وقتی حمام آفتاب میگیرید، دچار کهیرها یا جوشهایی روی صورت، گردن و دستها میشوید. در این زمان لازم است به متخصص پوست مراجعه کنید تا عارضه تشخیص داده شود.
توصیههایی برایتان داریم که میتوانند مفید باشند:. بین ساعات یازده صبح تا چهار بعدازظهر در معرض نور خورشید قرار نگیرید.. از کلاه لبه پهن استفاده کنید.. وقتی علائم آلرژیتان شروع به تظاهر کرد، در معرض نور خورشید نباشید.. نواحی تحت تأثیر را بپوشانید.. از ضد آفتابهای مخصوص آلرژی به خورشید استفاده کنید.
ملاسما یا لکههای ناشی از نور خورشید
تغییرات در رنگدانههای پوست طی فصل تابستان افزایش مییابد، چون طبیعتاً بیشتر در معرض تابش خورشید قرار میگیرید.
نکاتی برای پیشگیری از این عارضه:. به نواحی بالای لب، گونهها و پیشانی بیشتر دقت کنید، زیرا این قسمتها بیشتر مستعد ملاسما هستند.. این نواحی از پوست را تحریک نکنید، زیرا میتواند منجر به لکههای جدید شده یا لکههای موجود را پخش کند.. لازم است تمام اصول مراقبت از خود در برابر نور خورشید را رعایت کنید: استفاده از کلاه لبه پهن، عینک آفتابی و …. ضمناً باید در سایه بمانید.. ۲۰ تا ۳۰ دقیقه پیش از قرار گرفتن در معرض نور خورشید، ضد آفتاب بزنید و این کار را هر دو ساعت یک بار تکرار کنید تا اثر محافظتکنندگی ضد آفتاب بیشتر شود.. از محصولات آرایشی تحریککنندهی پوست استفاده نکنید؛ زیرا نور خورشید میتواند واکنشهای التهابی مواد آرایشی را فعال کند.
پای ورزشکار
این عارضه پوستی یک عفونت قارچی است که پاها را درگیر میکند، خصوصاً نواحی بین انگشتان.
برای پیشگیری از عارضهی پای ورزشکار توصیههایی داریم:. بعد از حمام کردن پاهای خود را خوب خشک کنید، مخصوصاً بین انگشتان.. هر روز جورابها و کفشتان را عوض کنید.. پاهایتان را طولانیمدت در آب گرم نگه ندارید، زیرا این کار باعث میشود قارچ راحتتر نفوذ کند.. در استخرهای عمومی پابرهنه راه نروید.. هر روز به پاهایتان مرطوبکننده بزنید.. اگر عفونتی دارید، تا چند روز از کرم ضد قارچ استفاده کنید.. در پایان روز پاهای خود را در محلول ضدعفونیکنندهی مخصوص پا قرار دهید.
لکههای سفید روی کمر و گردن یا تینه آ ورسیکالر
این هم نوعی دیگر از عفونت قارچی است که بیشتر، مردهای بین ۱۵ تا ۳۰ سالهای که در کشورهای گرم و مرطوب زندگی میکنند به آن دچار میشوند. تینه آ ورسیکالر باعث ظاهر شدن لکههای سفید مایل به صورتی یا لکههای قهوهای که با پوستهها پوشیدهاند، در قسمت پشت و گردن میشود.
توصیه میکنیم:. پیش از هر چیزی سعی کنید زیاد عرق نکنید، پوستتان خیلی چرب نماند و در دمای خیلی زیاد نباشید، زیرا این عوامل شرایط را برای رشد قارچ فراهم میکنند.. طی تابستان، از پوشیدن لباسهای تنگ و چسبان و لباسهایی که از الیاف مصنوعی هستند خودداری کنید.. عرق و چربی زیادی پوست را با لوسیونهای پاککنندهی ملایم پاک کنید.. طی بهار و تابستان از داروهای موضعی تینه آ ورسیکالر بهصورت صابون یا شامپو استفاده کنید و آنها را هفتهای یک تا دو بار به کار ببرید تا جلوی تکرار عارضه را بگیرید.. استفاده از کرم ضد قارچ میتواند برای درمان عارضه کافی باشد، اما قارچهای مقاومتر احتمالاً به داروهای خوراکی نیاز دارند.
منبع: تبیان
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "چطور از بیماریهای پوستی پیشگیری کنیم؟" هستید؟ با کلیک بر روی پزشکی، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "چطور از بیماریهای پوستی پیشگیری کنیم؟"، کلیک کنید.