۸ علت درد پا از زانو به پایین و راهکارهایی برای درمان آن
پا، بهعنوان قلب دوم انسانها شناخته میشود و در طول روز سنگینی وزن ما را تحمل میکند. گاهی اوقات پیش میآید که پاها درد میگیرند، بدون این که علت آن را بدانیم. یکی از شایعترین انواع درد پا در افراد مختلف، درد از زانو به پایین محسوب میشود. این درد میتواند خفیف یا شدید باشد ولی، در هر حالت انجام فعالیتهای روزمره و راه رفتن را با چالش مواجه میکند. درد ساق پا یک فوریت پزشکی محسوب نمیشود و معمولاً علت پا درد در شب مربوط به بیماریهای زمینهای یا گردش خون است.
در ادامه این مقاله، علت درد پا از زانو به پایین را بررسی کرده و راهکارهایی برای کاهش درد ساق پا را معرفی میکنیم. اهمیت شناخت علت درد پا از آن رو است که به انتخاب بهترین گزینه برای درمان کمک میکند. اگر شما هم از درد ساق پا رنج میبرید، ادامه این مطلب را از دست ندهید.
۱. آرتروز زانو؛ یکی از دلایل پخش شدن درد در ناحیه زانو و ساق پا
آرتروز نوعی بیماری است که بهمرورزمان، باعث تحلیل رفتن استخوانها میشود. آرتروز زانو، از بین رفتن غضروفهای بین مفاصل زانو را در پی خواهد داشت. بعد از ابتلا به این بیماری، با هر بار نشستن و برخاستن، استخوانها روی هم ساییده شده و درد شدیدی در ناحیه زانو و اطراف آن احساس خواهد شد. یکی از نشانههای این بیماری که علت درد پا از زانو به پایین محسوب میشود، صدای ترکخوردگی استخوانها هنگام راه رفتن است. برخی از متخصصین ارتوپد بعد از معاینه دقیق علائم بالینی بیمار، ممکن است با صلاحدید خود را بهمنظور کمک به سلامت استخوانها تجویز کنند.
۲. سندرم کمپارتمان؛ علت درد پا از زانو به پایین در ورزشکاران
سندرم کمپارتمان به وضعیتی گفته میشود که در آن، بر اثر بالا رفتن فشار بافت در اندامهای بدن، درد شدیدی در آن ناحیه احساس میشود. افزایش فشار، کاهش جریان خون در بافت و در نتیجه کاهش اکسیژنرسانی به عضلات و اعصاب را به همراه خواهد داشت. معمولاً افرادی که فعالیتهای ورزشی سنگین یا فعالیتهای بدنی روزانه بسیاری دارند، با این سندرم مواجه میشوند. برخی از متخصصین، علت ضعف عضلات بدن را کمبود ویتامین D3 تشخیص میدهند؛ به همین دلیل بعد از انجام چکاپ کامل و اطمینان پیدا کردن از کمبود ویتامین د۳ در بدن، قرص را بهعنوان مکملی کارساز تجویز میکنند. استفاده از این مکمل دارویی که به حفظ تراکم و سلامت استخوانها کمک میکند، فقط با صلاحدید پزشک امکانپذیر است.
۳. آسیب دیدگی تاندون آشیل؛ علت ایجاد درد در قسمت تحتانی پا
گاهی اوقات علت درد پا در ناحیه زانو به پایین میتواند آسیب دیدگی تاندون پشت مچ پا، آشیل، باشد. تاندونها تارهای ضخیمی هستند که عضلات را به استخوان متصل میکنند. این آسیب دیدگی در افرادی بروز پیدا میکند که ماهیچههای پای آنها بر اثر فعالیت شدید، تحت فشار قرار میگیرد. این مورد یک آسیب شایع است که باعث تورم، کشش یا پارگی در ناحیه تاندون پا میشود. درد این عارضه در قسمت تحتانی ساق پا احساس میشود و در صورت عدم درمان تا مدتها باقی میماند.
۴. گرفتگی عضلات؛ شایعترین علت درد پا از زانو به پایین هنگام خواب
یکی دیگر از عواملی که میتواند باعث ایجاد درد پا از زانو به پایین شود، گرفتگی عضلات است. در این حالت عضلات پا سفت شده و درد شدیدی بهصورت ناگهانی در پا احساس میشود. علت گرفتگی عضلات میتواند خستگی یا کم آبی بدن باشد. اگر عضلات شما بهطور مکرر دچار گرفتگی میشوند، بهتر است آب بیشتری در طول روز بنوشید. برخی از پزشکان، با بررسی شرایط بالینی و انجام معاینات کامل، ممکن است را برای بهبود عملکرد غضروفها و مفاصل برای بیمار خود تجویز کنند.
۵. شین اسپلینت؛ درد پا بر اثر فعالیتهای شدید و پوشیدن کفش نامناسب
شین اسپلینت عارضهای است که به دلیل استفاده بیش از حد پاها در دویدن و راه رفتن به مدت طولانی رخ میدهد. اولین مشخصه این بیماری درد ساق پا است و درد و حساسیت نزدیک استخوان بزرگ پا (درشت نی) احساس میشود. این عارضه بیشتر در ورزشکارانی رخ میدهد که روی زمینهای سخت و ناهموار یا با کفشهای نامناسب تمرین میکنند. گاهی اوقات افزایش فشار در اثر فعالیت شدید، باعث شکستگی در استخوانهای ساق پا، التهاب عضلات پا و شکستگیهای ریز در پایین استخوانهای ساق پا میشود. افرادی که فعالیتهای شدید بدنی دارند، برای باید اقدامات لازم را در سنین جوانی انجام دهند تا میزان آسیبهای وارده به استخوانها در سنین میانسالی را تا حد امکان کاهش دهند.
۶. تنگی کانال نخاع و سیاتیک؛ درد عصبی پا از زانو به پایین
تنگی کانال نخاع باعث وارد شدن فشار به عصب سیاتیک و سایر اعصاب بدن میشود. این عارضه ممکن است یکی از علتهای بروز درد پا در ناحیه زانو به پایین باشد. افراد مبتلا به این عارضه گزگز شدن، سوزش، ضعف و خستگی، بی حسی و گرفتگی عضلات پا را تجربه میکنند؛ همچنین ممکن است درد در سایر قسمتهای بدن مانند ناحیه لگن و کمر نیز احساس شود.
۷. رگهای واریسی؛ عجیبترین علت ایجاد درد در پا
گاهی اوقات در بعضی از افراد به دلیل نقص دریچهها یا ضعف در دیواره رگها، جریان خون به جای حرکت به سمت بالا به سمت وریدهای پا برمیگردد؛ در چنین حالتی رگهای واریسی در پا ایجاد میشوند. درد ناشی از رگهای واریسی یک درد مبهم است و به علت ایستادن برای مدت طولانی ایجاد میشود.
۸. اضافه وزن؛ افزایش فشار روی پا و ایجاد درد
اضافه وزن یکی از علتهای اصلی درد پا از زانو به پایین است. وزن بالا فشار بسیاری به مفاصل و عضلات پا وارد میکند.
درمان و کاهش درد پا از زانو به پایین؛ درمان مؤثرتر با شناخت منشاء اصلی درد
اولین قدم برای انتخاب بهترین درمان درد پا از زانو به پایین، پیدا کردن ریشه اصلی درد است. بعد از آن میتوان از بین روشهای درمانی، بهترین گزینه را انتخاب کرد. خوشبختانه روشهای بسیاری برای درمان و کاهش درد پا وجود دارد که در زیر به برخی از آنها اشاره میکنیم:
۱. اصل RICE: این اصل یکی از اولین روشهای پیشنهادی برای کاهش درد عضلات و مفاصل بدن است. در این روش، باید ۴ فعالیت را انجام دهید؛ ۴ فعالیتی که حرف ابتدای آنها نام این اصل را به وجود آورده است:
- R: استراحت (Rest)؛ بی حرکت نگه داشتن بافت آسیب دیده
- I: یخ (ICE)؛ کاهش تورم عضله آسیب دیده
- C: فشردن (Compression)؛ کاهش تورم ناحیه آسیب دیده با بانداژ کردن و استفاده زانوبندهای کشی
- E: بالا نگه داشتن (Elevation)؛ کاهش میزان خونرسانی به عضو آسیب دیده
این روش درمانی در مراکز تخصصی توانبخشی اجرا میشود و تا حدود بسیاری برای کاهش درد زانو به پایین مؤثر است.
۲. فیزیوتراپی: باتوجهبه به ریشه اصلی درد پا، فیزیوتراپیست با روشهای مختلفی مانند الکتروتراپی، تمرین درمانی یا استفاده از ابزارهای خاص، شاید درد را کاهش دهد.
۳. کاهش وزن: اگر علت ایجاد درد پا از زانو به پایین، اضافه وزن باشد، در اولین اقدام باید نسبت به کاهش وزن اقدام کرد.
۴.درمان دارویی: گاهی اوقات تنها راه درمان و کاهش درد پا، استفاده از دارو است. در این روش بعد از مراجعه به پزشک متخصص، میتوان نسبت به تهیه داروهای مربوطه اقدام کرد.
۵. ورزش کردن: گاهی اوقات علت ایجاد درد پا، عدم تحرک و داشتن سبک زندگی بدون تحرک است. در چنین حالتی میتوان با جای دادن ورزش در برنامه روزانه، درد پا را کاهش داد.
انتخاب بهترین روش درمان درد پا از زانو به پایین را به پزشک بسپارید
در این مقاله درباره علت درد پا از زانو به پایین و راههای درمان و کاهش این درد آزاردهنده صحبت کردیم. درد در عضو حیاتی پا، راه رفتن و انجام فعالیتهای روزانه را مختل میکند. اولین قدم برای درمان این عارضه، پیدا کردن منشاء اصلی درد است. برای پیدا کردن علت درد زانو در اولین اقدام، باید به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه کرد. ممکن است پزشک باتوجهبه علت بروز این عارضه دردناک، داروهایی را برای بیمار تجویز کند. بههیچعنوان برای کنترل درد پا از زانو به پایین، خودسرانه دارویی را مصرف نکنید. این کار عواقب جبرانناپذیری را به همراه خواهد داشت.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "علت درد پا از زانو به پایین در شب چیست؟" هستید؟ با کلیک بر روی کسب و کار ایرانی, پزشکی، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "علت درد پا از زانو به پایین در شب چیست؟"، کلیک کنید.