71 درصد دانش بنیان ها هیچ وام فعالی در سیستم بانکی ندارند

نتایج ارزیابی یکی از شرکت های دانش بنیان نشان می دهد موضوع سهم وام محصولات دانش بنیان از مجموع وام های فعال کشور یک درصد است و حدود 71درصد شرکت های دانش بنیان هیچ گونه وام فعالی در سیستم بانکی ندارند.

مصطفی عرب، مدیر عامل این شرکت دانش بنیان حوزه اعتبارسنجی در گفت وگو با مجله راپیدی، گفت: میزان مانده وام های فعال شرکت های دانش بنیان در سیستم بانکی در انتهای سال 1401حدود 142هزار میلیارد تومان بوده است که در مقایسه با مجموع کل وام های فعال بانک های کشور این حوزه سهم 2.6 درصدی دارد.

وی افزود: همچنین با توجه به اینکه سهم فروش محصولات دانش بنیان حدود 40 درصد از فروش شرکت ها تخمین زده می شود، با فرض اینکه هزینه کرد تسهیلات دریافتی توسط شرکت های دانش بنیان متناسب با تفکیک درصد فروش آنها صـورت می گیرد، محاسبه وام تخصیص داده شده به محصولات دانش بنیان و محصولات دانش بنیان نوع 1 صورت گرفته است. با احتساب این موضوع سهم وام محصولات دانش بنیان از مجموع وام های فعال کشور یک درصد است.

بنابراین به نظر می رسد اگرچه سیستم بانکی کشور بیشترین سهم پرداخت انواع وام را به شرکت های دانش بنیان داشته است، اما بخش قابل توجهی از وام های دریافتی این شرکت ها برای محصولات غیر دانش بنیان یا شرکت های بزرگی بوده است که درصد فروش محصولات دانش بنیان در آنها قابل توجه نیست و این دسته از شرکت ها عموما از زیست بوم دانش بنیان نیز امکان دریافت این وام ها را داشته اند.

71 درصد دانش بنیان ها هیچ وام فعالی در سیستم بانکی ندارند

وام های بانکی اعطا شده به دانش بنیان ها

وی تاکید کرد: در همین راستا به نظر می رسد برنامه ریزی برای جهت دهی وام های حمایتی دانش بنیان بر روی پروژه ها و محصـولات دانش بنیان می تواند به توسعه هرچه بیشتر شرکت ها کمک کند.

مدیر عامل این شرکت دانش بنیان حوزه اعتبارسنجی، خاطر نشان کرد: مطابق با گزارش های بانک مرکزی در خصوص میزان پرداخت وام در شبکه بانکی که به صورت ماهانه منتشر می شود، مجموع وام پرداختی شبکه بانکی در سال 1401 مجموعـا حــدود 4449 هزار میلیارد تومان بوده است. این وام ها در طبقه بندی مختلف باتوجه به محل مصرف آنها گزارش شده است.

71 درصد دانش بنیان ها هیچ وام فعالی در سیستم بانکی ندارند

عرب اضافه کرد: همچنین وام پرداختی سیستم بانکی مطابق با این گزارش در طی همین سال (1401) به شرکت های دانش بنیان، 177هزار میلیارد تومــان است. البته این وام ها ممکن است در بخش های مختلف طبقه بندی محل مصرف مانند خدمات، صنعت و معدن، کشاورزی یا سایر موارد گزارش شود. برای مقایسه وضـعیت تسهیلات پرداختی به شرکت های دانش بنیان با این طبقه بندی ها تقریبا می توان تخمین زد که وام پرداختی شرکت های دانش بنیـان معادل 12 درصد از مجموع وام های پـرداختی به کسب وکارهای بخش خدمات و معادل26 درصد وام پرداخت شده به خانوار است.

وی ادامه داد: آمارهای به دست آمده از مطالعات ما نشان می دهد که حدود 71 درصد شرکت های دانش بنیان هیچ گونه وام فعالی در سیستم بانکی ندارند. از طرفی شرکت های دارای وام فعـال به طور میانگین 6 وام داشته اند و میانگین میزان مانده بدهی وام های فعال این شرکت ها حدود 59 میلیارد تومان بوده است.

عرب یادآور شد: این میزان در مقایسه با سال گذشته درصد شرکت های استفاده کننده از وام بانکی از کل شرکت ها رشد 3.3درصدی داشـته است که بخشی از این رشد به علت ارایه تسهیلات به شرکت های کوچکتر در سال 1401 ذیل تبصره 16 قانون بودجه کشور رخ داده است.

این فعال حوزه زیست بوم دانش بنیان، خاطر نشان کرد: طبق بررسی های صورت گرفته، مجموع شرکت های دانش بنیانی که برای دریافت وام در سال 1401 به نهادهای تامین مالـی مانند بانک، صندوق نوآوری و شکوفایی و صندوق های پژوهش و فنـاوری مراجعه کـرده اند، کمتر از نیمی از شرکت ها بوده اند و این در حالی است که بخش قابل توجهی از شرکت ها و کسب و کارهای کوچک و متوسط یکی از چالش های اصلی توسعه کسب وکار خود را نبود نقدینگی برای تولید ذکر می کنند.

به گفته وی، از مهمترین علل برای این موضوع می توان به نبود سلامت مالی و کسب رتبه اعتباری نامناسب نزد نهادهای مالی اشاره کرد.

عرب با بیان اینکه توانمندسازی شرکت ها به منظور بهبود سلامت مالی می تواند منجر به بهبود وضعیت تامین مالی این شرکت هـا شود، ادامه داد: 40 شرکت از 202 شرکت دارای دیرکرد در بازپرداخت تسهیلات در مجموع 92 درصد از مجموع دیرکرد وام های فعال شرکت های دانش بنیان را دارند. به نظر می رسد با استفاده از ابزارهای قانونی موجود در فرایند ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت ها امکان بازنگری در وضعیت دانش بنیانی این شرکت ها وجود دارد. این موضوع می تواند به بهبـود تامین مالی سایر شرکت های دانش بنیان در سیستم بانکی و فرایند تضمین شرکت های دانش بنیان توسط صندوق های پژوهـش و فناوری برای دریافت تسهیلات کمک شایانی کند، هر چند که بسیاری از شرکت ها بیشتر نیازمند سرمایه گذاری هستند تا اینکه از بانک ها وام دریافت کنند. بنابراین تقویت ساز و کارهای سرمایه گذاری می تواند منجر به تعادل ایجاد بدهی و جذب سرمایه شود.

پایان خبر مجله راپیدی

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "71 درصد دانش بنیان ها هیچ وام فعالی در سیستم بانکی ندارند" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "71 درصد دانش بنیان ها هیچ وام فعالی در سیستم بانکی ندارند"، کلیک کنید.