دولت سیزدهم علاوه بر همتی که در افزایش تولید و صادرات انرژی نشان داد، در دیپلماسی انرژی هم کاملا فعال بود و رییس جمهور شهید، در نشست های انرژی بین المللی از جمله دیدار سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز، تلاش کرد جایگاه ایران را در این حوزه ارتقاء دهد.
به گزارش مجله راپیدی، سید ابراهیم رییسی، رییس جمهور شهید، اسفند سال گذشته در راستای تقویت همکاری با سازمان ها و اتحادیه های منطقه ای و بین المللی و گسترش روابط با کشورهای مسلمان و همسو، برای شرکت در نشست سران مجمع کشورهای صادر کننده گاز (جی یی سی اف)، به الجزایر سفر کرد.
رییس جمهور فقید که برای دومین بار از ابتدای دولت سیزدهم در نشست این گروه حضور می یافت، به بیان پیشنهادها و ارایه راهبردهایی مهم به اعضای این مجمع پرداخت که یکی از آنها، تبدیل شدن ایران به قطب انرژی منطقه و دعوت از سرمایه گذاران خارجی برای حضور در حوزه بالادست و پایین دست بود. همچنین آمادگی ایران برای تبادل اطلاعات و تجربه ها در حوزه استخراج، فرآوری، انتقال و تجارت گاز و و فناوری های مرتبط و استفاده صحیح و فراگیر از منابعی همچون گاز طبیعی به عنوان سوخت پاک، ایمن و کارا و اتخاذ سیاست هایی نوین برای انحصارزدایی در فناوری های مرتبط با تجارت گاز از جمله پیشنهاداتی بود که توسط شهید رییسی در آن زمان مطرح شد.
شهید رییسی با تاکید بر اینکه تعریف مسیرهای جدید تجارت گاز طبیعی ضروری است، در اظهارات خود در مجمع کشورهای صادرکننده گاز، تاکید کرده بود سیاست های نوینی در دستور اعضای این مجمع قرار گیرد تا به منظور افزایش صرفه های اقتصادی و سرمایه گذاری های مشترک، شرایط لازم برای انحصارزدایی در فناوری های مرتبط با تجارت گاز تسهیل شود.
پیش از آن هم دولت سیزدهم، گام های عملی برای ایجاد قطب گازی در خلیج فارس برداشته بود. جواد اوجی، وزیر نفت، در مجله راپیدی سال گذشته، در حاشیه مجمع بین المللی «هفته انرژی روسیه»، با الکسی میلر، مدیرعامل شرکت گازپروم دیدار کرد و چشم انداز تقویت تبادلات انرژی ایران و روسیه و ایجاد کریدور گازی دو طرف از طریق کشورهای همسایه را در چارچوب همکاری های منطقه ای، مثبت توصیف کرد و با اشاره به دیدگاه مثبت روسای جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه در زمینه ایجاد قطب گازی در جنوب ایران، برداشتن گام های عملی برای ایجاد قطب گازی ایران و روسیه در سواحل شمالی خلیج فارس را خواستار شده بود.
وزیر نفت که در بیست و دومین نشست شورای نخست وزیران سازمان همکاری های شانگهای هم حضور یافت، به رایزنی های اولیه با روسیه و کشورهای حوزه آسیای مرکزی درباره توافقی چندجانبه برای سوآپ گاز کشورهای مذکور از طریق ایران پرداخت.
ایران با دارا بودن 1880 کیلومتر مرز آبی از طریق دریای عمان و خلیج فارس با آب های آزاد جهان در ارتباط است؛ امتیازی که بسیاری از کشورهای تولیدکننده نفت و فرآورده های نفتی از آن بی بهره هستند و برای صادرات و فروش نفت و فرآورده ها به شدت به آن نیاز دارند. همین موضوع و برخورداری از دانش فنی، ایران را به کشوری جذاب برای سرمایه گذاری در بخش نفت و گاز تبدیل کرده است که با داشتن نظامی با ثبات سیاسی و قدرتمند و سازوکارهای قانونی حمایت کننده، امنیت سرمایه را برای سرمایه گذاران تامین می کند، ضمن اینکه سبک قراردادهای ایران در این حوزه برای سرمایه گذاران جذابیت های بسیاری دارد.
ابتکارهای انرژی دولت شهید رییسی به مذاق غرب خوش نیامد
آمریکا و هم پیمانانش که از ایران مقتدر هراس دارند، سال هاست با تحریم های ظالمانه، تلاش کرده اند مانع پیشرفت و توسعه اقتصاد ایران شوند و تمام تلاش خود را برای فلج کردن بخش انرژی که از نظر آنها، رگ حیاتی اقتصاد ایران است، به کار بسته اند. شدت و گستردگی این تحریم ها به حدی بوده که خود غرب و تحلیلگران غربی، از ناکارآمد بودن آنها در دستیابی به اهداف مورد نظر، اظهار یاس کرده و معترف شده اند که اقتصاد ایران، به رغم این محدودیت ها، سر پا مانده و ایران موفق شده است تولید و صادرات نفت و گاز خود را افزایش دهد.
پیگیری ابتکار ایجاد «کریدور انرژی» از روسیه به خلیج فارس، مایه نگرانی و اضطراب غرب شده است. به طوری که سیمون واتکینز، ژورنالیست مالی که همواره به تحلیل تحولات حوزه انرژی ایران می پردازد، هفته گذشته در یادداشتی هشدار داد ابتکارهای ایران شامل ایجاد یک «کریدور انرژی» از روسیه به خلیج فارس و ابراز تمایل ترکیه برای خرید نفت و گاز بیشتر از ایران و انتقال این منابع به شرق اروپا، پیامدهای گسترده برای امنیت غرب در سال های پیش رو دارد و در ادامه، ادعاهای واهی و بی پایه و اساسی را علیه ایران مطرح کرد. با این حال، وی در ادامه تحلیل خود، معترف شد مکانیزم های متعددی که ایران برای فروش نفت و گاز خود طراحی کرده است، کاملا کارآمد و موثر بوده و مایه مباهات ملی ایران بوده اند.
کارشناسان مسایل ژیوپلیتیک و انرژی غرب در واکنش به شهادت آیت الله رییسی، معترف شده اند در سایه وجود رهبر فرزانه انقلاب، آیت الله خامنه ای، هیچ تغییری در راهبردهای انرژی ایران روی نخواهد داد و وقوع هر گونه آشفتگی و هرج و مرج در سیاست کشور و تولید نفت، بعید است.
پایان خبر مجله راپیدی
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "دیپلماسی انرژی شهید رییسی به دل غرب هراس انداخت" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "دیپلماسی انرژی شهید رییسی به دل غرب هراس انداخت"، کلیک کنید.