زهرا علی اکبری- افزایش نرخ تورم در سال های اخیر، طبقه ی متوسط ایرانی را با بحرانی جدی روبرو کرده است. اقتصاد ایران حالا سال هاست در حال جمع و جور کردن خودش است و کوچک شدن کیک اقتصاد سبب شده است، سهم رفاه در خانوارهای ایرانی نیز دستخوش کاهش شود. این تنها طبقات متوسط نیستند که با فشار بیشتری مواجهند، طبقات فرودست نیز این فشار را مضاعف تحمل می کنند و برآوردها نشان می دهد سطح رفاه در میان طبقاتی که ثروتمند محسوب می شوند نیز دستخوش تغییر شده است .
عقب ماندگی حقوق ها از تورم به دلیل کاهش مداوم کمتر از رشد قیمت ها در بازار سبب شده است هر کسی در هر جایی که حضور دارد، ناگزیر باشد که قدمی به عقب بردارد. فاصله ی طبقه ی متوسط با فقر نیز چنان باریک است که بیم آن می رود تکانه ای تورمی، بخشی از جامعه را راهی دره ی فقر نماید . در این میان نرخ تورم در سال اینده به کدام سو خواهد رفت؟
دولت سیزدهم با شعار مهار تورم روی کار آمد . احسان خاندوزی ، وزیر امور اقتصادی و دارایی تاکید دارد که مهمترین اولویت دولت مهار تورم است و در این مسیر دولت تمام تلاش خود را به کار گرفته است. با این حال آمار و ارقام استنادی دولت در خصوص کاهش نرخ تورم بر بدتر جلوه دادن گذشته استوار است و انچه درباره ی کاهش نرخ تورم بدان استناد می شود در حقیقت از سوی افکار عمومی محسوس نیست .
در این راستا پیش بینی مرکز پژوهش برای نرخ تورم در سال 1402 عدد 41 درصد و برای سال 1403 عدد 35 درصد است.
مهرداد لاهوتی، نماینده لنگرود در مجلس دوازدهم در گفتگو با خبرگزاری خبرانلاین، در پاسخ به این سیوال که نرخ تورم در سال آینده به کدام سو خواهد رفت؟ گفت: فکر می کنم در همین محدوده باقی بماند. انچه از علایم اقتصادی برمی اید، نشان از آن دارد که تغییر جدی و خاصی در راه نیست. با این دست فرمان و بر پایه ی کسری بودجه ای که وجود دارد، نمی شود انتظار کاهش نرخ تورم به میزانی که اثری در زندگی مردم داشته باشد، را داشت.
در عین حال کامران ندری، استاد اقتصاد دانشگاه امام صادق نیز بر این عقیده است که نرخ تورم در سال آینده نیز بالا خواهد ماند .
وی با اشاره به اینکه نرخ تورم بالاتر از هفت درصد طبق استانداردهای جهانی بالا محسوب می شود، به اقتصاد 100 گفته است: با توجه به بالا بودن نرخ تورم و ماندگاری اش در محدوده ی چهل درصد، سال اینده نیز سالی با تورم بالا خواهیم داشت .
به گفته وی طولانی شدن دوره تورم چهل درصدی در شرایط کنونی به تحلیل طبقه متوسط و سقوط آزاد رفاه در جامعه ایران منجر شده است.
شاید بتوان این ها را پیش بینی های خوشبینانه از نرخ تورم در سال آینده دانست. پیش از این حمید میرزاده، رییس اسبق سازمان برنامه و بودجه در روزنامه اعتماد نوشت: با توجه به اینکه بودجه سنواتی تاثیر و تبعات مهمی بر اوضاع اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور دارد در این یادداشت با نگاهی به ارقام و اعداد لایحه بودجه سال 1403 و مقایسه آن ها با بودجه سال 1402 تبعات بودجه سال آتی بیان شده است. جمع منابع عمومی دولت در سال 1403 مبلغ 2462 همت (هزار میلیارد تومان) پیش بینی شده که نسبت به سال جاری 18.2 درصد رشد دارد. از این مبلغ 1122 همت درآمدهای مالیاتی در نظر گرفته شده که نسبت به رقم سال جاری 49.8 درصد افزایش نشان می دهد. مالیات در نظر گرفته شده 46.1 درصد کل درآمدهای دولت را تشکیل می دهد و تقریبا دوبرابر درآمد حاصل از فروش نفت است.
وی با استناد به اعداد و ارقام بودجه تاکید کرده است: اگر اتفاق خاصی در جهت بهبود اوضاع اقتصادی کشور نیفتد، تورم 50 درصدی در سال 1403 در ادامه تورم های سالانه بالاتر از 40 درصدی که از سال 1397 همچنان مهمان سفره های مردم است و دور از ذهن نیست که نتیجتا تسلسل و تداوم کاهش ارزش پول ملی، ادامه رکود اقتصادی، کاهش قدرت خرید مردم مخصوصا قشر حقوق بگیر و افزایش خط فقر رخ دهد. حسین راغفر نیز پیش بینی بدبینانه ای در تایید نظر او دارد. او معتقد است: نابرابری هزینه ها و وضعیت در سال آینده، بدتر هم خواهد شد و با افزایش تورم، مدیریت وضعیت موجود در بنگاه ها سخت تر خواهد شد. دولت اعلام کرده تورم 40 درصد است و همین حدود را برای سال آینده نیز برآورد کرده اند، اما با برآوردهایی که انجام داده ایم به نظر من تورم چه بسا، 60 درصد یا بیشتر باشد؛ به ویژه با شرایطی که درحال حاضر داریم. به هرحال تورم هم میانگین 300 یا 400 قلم کالاست و برای مردم بیشتر آن بخش حس می شود که سبد کالایی شان را تشکیل می دهد.
همچنین محمد تقی فیاضی نیز گفته است: «کسری بودجه سال آینده رقمی بسیار بالا است که بی تردید به افزایش نرخ تورم منجر می شود. با این همه وقتی از این صحبت می کنیم که تورم باز هم بیشتر می شود، به یک معنا داریم بر این نکته هم تاکید می کنیم که رشد اقتصادی 1403 به دلیل تورم بالایی که در اقتصاد وجود دارد، کاهش می یابد؛ به زبان ساده تر تورم به شدت از رشد اقتصادی می کاهد.»
حال باید دید پیش بینی های بدبینانه ی کارشناسان به تحقق نزدیک تر است یا پیش بینی های خوشبینانه ی مقامات. برای یافتن پاسخ این سیوالات صبر زیادی لازم نیست.
223223
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "پنج پیش بینی مهم از نرخ تورم در سال آینده/ وضعیت بهتر می شود یا بدتر؟" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "پنج پیش بینی مهم از نرخ تورم در سال آینده/ وضعیت بهتر می شود یا بدتر؟"، کلیک کنید.